Belgische vlag Belgische vlag

Flandrien Gerijpt en Flandrien Bier: de perfecte combinatie

Genieten van kaas kan op elk moment van de dag. Het spreekt dan ook voor zich dat kaas een eigen drankje verdient. Combineer daarom een stukje Flandrien Gerijpt met een glas Belgisch bier en je geniet op een heel ander niveau. Onze ultieme tip: kies voor het Flandrien Bier. Dit verrukkelijke brouwsel van Brouwerij Haacht vult onze kaas aan zoals een getrouwd koppel. Zonder woorden en met gevoel. Ze maken elkaar compleet en zijn een genot voor je smaakpapillen.

Do try this at home!

Drinks & bites:<br/> De perfecte combinatie

Flandrien Gerijpt is in de fleur van z’n leven

Na een lange rijping op houten planken heeft onze Flandrien Gerijpt een extra gelaagdheid die je als kaasliefhebber moet geproefd hebben. Verder is hij een ongeëvenaard buitenbeentje door zijn unieke en pittige karakter. Daarom combineert hij zo goed met een stevig Belgisch biertje. Bier zeg je? Jawel! Traditioneel wordt kaas gecombineerd met een glas rode wijn. Maar bier sluit eigenlijk veel beter aan bij kaas.

Het rijke palet van Flandrien Gerijpt vul je best aan met...

toetsen van eik, koriander en verschillende soorten hop uit het Flandrien bier. Net zoals onze Flandrien Gerijpt is het dus een stevige smaakbom, voor de echte doorzetters.

Drinks & bites:<br/> De perfecte combinatie

Evenwichtige tegenpolen, dat is chemie van topniveau

De romige kaas vormt een evenwichtige tegenpool voor de complexe smaak van het bier. Dat komt omdat de zurige, bittere drank je smaakpapillen opnieuw vrijmaakt van het romige, overheerlijke kaasgevoel. Zo breng je opnieuw frisheid in je mond en ben je klaar voor je volgende hap. Een tweede voordeel heeft te maken met de zoute smaak van kaas.

Bier maakt de smakencombinatie compleet door zijn zure, zoete en bittere toetsen. Dezelfde redenering gaat trouwens op voor vlees (denk bijvoorbeeld aan de pittigheid van een stukje chorizo) of kruiden zoals oregano en rozemarijn.

Drinks & bites:<br/> De perfecte combinatie

Go nuts met combinaties

Uiteraard vallen ook noten letterlijk en figuurlijk in de smaak. Vaak trekken zij de mond droog, zoals tannine doet bij een stevige rode wijn. Kies daarom voor cashewnoten die zachter zijn van smaak en structuur. Zij voegen door hun boterachtige smaak een extra dimensie toe aan je kaasbeleving. Bovendien is een stuk fruit een graag geziene gast op elk kaasfestijn. Beperk je echter niet tot druiven of de obligate halve kiwi, maar ga voor vers fruit dat je smaakpallet verrijkt en opnieuw een frisse toets genereert. Zo zijn appels van bij ons een winnende combinatie. Op en top Belgisch. Groenten zijn trouwens eveneens een unusual suspect. Of ga voor de confituur, compotes of chutney van je bomma. Helemaal vernieuwend is bijvoorbeeld de combinatie met een appelchutney met rozemarijn en sjalot. Smakelijk! En schol!

Scenery
Wist je dat...

een koe tot dertig liter melk per dag produceert?

En dat wij 180 liter nodig hebben om een bol heerlijke Flandrien Kaas te maken?