Belgische vlag Belgische vlag

Een dag in het leven van een kaasmaker

Een dag in het leven van een kaasmaker

De dag begint vroeg voor een kaasmaker! De verse melk, afkomstig van landbouwers uit de buurt, wordt ’s nachts aangeleverd en onmiddellijk tot onze heerlijke Flandrien Kaas verwerkt. Na een hartelijke begroeting onder collega’s, trekt ons team van kaasmakers hun witte jas en haarnetje aan en kunnen ze aan de slag. Een eerste gloriemoment van de dag beleeft Guido, onze zuiveltechnoloog, wanneer hij de melk minutieus aan een strenge controle onderwerpt. Dat doet hij in zijn heiligdom: het melklabo.

Het leven van een kaasmaker

De samenstelling van de melk wijzigt volgens het seizoen en is zelfs elke dag anders, waardoor de kaasmaker telkens het recept moet bijsturen. Zo creëert hij dagelijks met veel passie kaas van de hoogste kwaliteit. Ondertussen gaat Matthieu aan het harken. Neen, dat is niet onze tuinman, maar een gewaardeerd lid van ons kaasteam. Door zijn liefdevol roeren, worden de wei en de wrongel gescheiden. Het is die wrongel die als het ware transformeert tot onze Flandrien Kaas.

Het leven van een kaasmaker

Daarna mag Ale zijn handen uit de mouwen steken. En dat mag je gerust letterlijk nemen, hij bevoelt de wrongel tenslotte nog altijd met de hand. Zo krijgt hij letterlijk voeling met wat later een topkaas wordt. Na wat snijwerk gaat alles in kaasvaten. Nog snel steekt Frederik een pH-meter in de wrongel en controleert hij de zuurtegraad. Zijn drang naar perfectionisme is kenmerkend voor elke kaasmaker.

Daarna worden de kaasbollen geperst in hun typische ronde vorm. Jenci zorgt voor de finishing touch en legt de kazen zorgvuldig in een pekelbad, een schoonheidsbehandeling voor onze kazen. Stevig werkje trouwens, als je weet dat 1 kaasbol al snel 18 kg weegt. Zo heeft hij zijn dagelijkse portie fitness zeker gehad. Het is hier dat onze kaas zijn ultieme smaaktoets opdoet en het korstje net dat tikkeltje steviger wordt.

Het leven van een kaasmaker

En dan is het wachten. Niet dat onze kaasmeesters op hun lauweren rusten, we gunnen ons product gewoon de tijd die nodig is om zijn beste vorm te bereiken. Jawel, wij zijn trage kaasmakers en daar zijn we fier op. Net zoals wijn worden de kaasbollen trouwens regelmatig omgedraaid. Ook daar draaien onze kaasmeesters hun hand dus niet voor om. Hoewel, ze laten zich gewillig assisteren door onze bevallige robots die het fysiek zware werk overnemen. Zo kunnen onze echte helden zich met hart en ziel concentreren op andere taken.

Finaal is opnieuw onze kaasmeester aan zet voor een laatste kwaliteitscontrole. Net zoals onze kaas, is hij een man van karakter. Ruiken, kijken, buigen, breken, proeven en ja knikken. Het is als een sierlijke dans.

Wij maken kaas zoals het 100 jaar geleden ook gebeurde. Soms lijkt het dat onze kaasmeester met al z’n wijsheid hier al 100 jaar bezig is, maar schijn bedriegt. Leeftijd is hier niet belangrijk, tenzij je een kaas bent natuurlijk. Kaas maken is gewoon een ploegsport. In peloton en als één familie melk vereeuwigen tot een overheerlijke kaas. Zo word je dus wereldkampioen.

Scenery
Wist je dat...

we elk jaar om en bij de 2 miljoen kilo kaas maken?

Dat zijn wekelijks 2400 bollen van 18 kilo!